Kapcsolódó cikkek

  Hepatoprotect®

  A máj működése és funkciója

  A máj a legnagyobb mirigyes szervünk, súlya kb. 1500 g. Kötőszövetes tokkal körülvett, két lebenyből álló szervről van szó, amely a felhas jobb oldalán, a rekesz alatt helyezkedik el. A máj a szervezet anyagcsere központja, meghatározó jelentőségű a szénhidrát-, zsír-, fehérje- és aminosav-anyagcserében, a kiválasztás és a méregtelenítés folyamatában.

  A máj két irányból kap vért: a belekből és a szív felől. A bél nyálkahártyáját apró erek, ún. kapillárisok hálózzák be, melyeken át a bevitt táplálék-alkotóelemek felszívódnak. A tápanyagok ezután egyre nagyobb erekbe szedődnek össze, míg végül a portális vénába (azaz a májkapui gyűjtőérbe) jutnak, ami a májba vezet. Itt csatornák hálózatán átáramolva a megemésztett tápanyagok és a kóros anyagok, valamint a gyógyszerek, a vegyszerek, a hormonok átalakulnak.

  Méregtelenítés, epe-előállítás, zsíremésztés

  A szív irányából a májartérián keresztül oxigéndús vér jut a májba, ami a májszövet működéséhez szükséges. A két helyről érkező vér ezután összekeveredik, és a májvénán átáramolva visszajut a szívbe. A máj egyik fontos feladata tehát a méregtelenítés. A máj szintén nélkülözhetetlen szervünk a koleszterin, a zsírsav, a zsír termelésének folyamatában. A máj az epe előállításában is nélkülözhetetlen. A hemoglobin lebontása során kezdetben vízben nem-oldódó bilirubin (ún. indirekt bilirubin) keletkezik, mely albuminhoz kötődve a vérárammal jut a májba. Itt glükuronsavval kapcsolódik, miáltal vízben oldódó (ún. direkt) bilirubinná alakul, ami az epefesték.

  Az epehólyagban való tárolódást követően az epe a vékonybél kezdeti szakaszába (duodenum) ürülve segít a zsíremésztésben, a vizelet (urobilinogén) és a széklet (szterkobilinogén) jellegzetes színét okozza. Fontos szerepet kap a szénhidrát (a májban glikogén raktározódik, ami fokozott igénybevétel és tartós éhezés esetén glükózzá bomlik, valamint a májban glükóz is termelődik és ez a véráramba kerül) és a fehérje anyagcserében (fehérjék termelése /pl. albumin/ és lebontása) is.

  Aminosav-anyagcsere, véralvadás, vérképzés

  A máj az aminosav-anyagcsere fő helye, valamint zsíroldékony vitaminok előanyagaiból segít aktív vitamint képezni. Részt vesz a véralvadás folyamatában is azzal, hogy véralvadási faktorokat képez. Fontos vérraktár, a magzati vérképzés helye. Bizonyos anyagok (vas, réz) raktározásában szintén fontos szerepe van. A máj jelentős tartalékokkal bíró szerv, így, ha komoly tünetekhez vezető funkciókárosodást látunk, a máj súlyos fokú károsodására kell gondolnunk.

  Termékhez kapcsolódó cikkek

  A szervezetben keletkező vagy oda kívülről bekerülő idegen anyagokat (gyógyszerek, vegyszerek stb.) a máj és a vese közömbösíti és távolítja el, amely több lépésben történik.

  A szervezetben keletkező vagy oda kívülről bekerülő idegen anyagokat (gyógyszerek, vegyszerek stb.) a máj és a vese közömbösíti és távolítja el, amely több lépésben történik.