Kapcsolódó cikkek

  Hepatoprotect®

  A máj méregtelenítésben betöltött szerepe

  A szervezetben keletkező vagy oda kívülről bekerülő idegen anyagokat (gyógyszerek, vegyszerek stb.) a máj és a vese közömbösíti és távolítja el, amely több lépésben történik.

  A szervezetbe kerülő anyagok sorsa kémiai tulajdonságaik alapján megjósolható. A vízoldékony vegyületek általában változatlan formában ürülnek ki a vizelettel. A vízben nem oldhatók csak úgy tudnak távozni a szervezetből, ha előbb vízoldékonnyá alakulnak. A vérbena nem-vízoldékony anyagok szállító fehérjékhez (főleg albuminhoz) kötődnek, a komplex egy része bejut a májsejtekbe, ahol speciális fehérjékhez kötődik.

  A méregtelenítés lépései

  A különféle vegyületek közül sok ugyanarra a kötőhelyre pályázik, így fordulhat elő, hogy a vegyületek között versengés alakul ki ugyanazért a  kötőfehérjéért, miáltal egymás méregtelenítését és kiválasztását lassítják. A méregtelenítés első lépéseként a máj egy összetett funkciójú enzimrendszere, az ún. citokróm-P450 különböző reakciók során hatástalanítja (inaktiválja) a korábban kóros vegyületalkotót, ami aztán a második lépésben egy más vegyülettel vagy gyökkel kapcsolódva az ún. konjugáció folyamatában vízben oldhatóvá válik.

  A méregtelenítés első fázisa jelentősen felgyorsítható (enzimindukció) bizonyos anyagok által: pl. az alkohol által kiváltott enzimindukció azt eredményezi, hogy az első fázis enzimrendszere bizonyos gyógyszereket gyorsabban lebontva nem biztosítja azok terápiás vérszintjét, azaz csökkenti azok hatékonyságát. Ha az első fázisban enzimindukció következik be, az legtöbbször a második fázisra is ugyanilyen hatással van.

  Arra is van példa, hogy valami miatt a második fázis károsodik, és az első fázis által létrehozott köztes termék károsítja a májsejteket. Ritkán az is előfordulhat, hogy a méregtelenítés visszájára fordul, és az első és második fázis során nem kevésbé aktív, hanem mérgezőbb termékek jönnek létre.

  A májártalom kialakulása

  Többféle idegen anyag károsíthatja a májat. Azokat, amelyek minden esetben májkárosodát okoznak, hepatotoxikus vegyületeknek nevezzük. Sok esetben az egyén fogékonysága vagy más tényezők együttes jelenléte szükséges a májártalom kialakuláshoz. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ismert májbetegség esetén a gyógyszerek elrendelése ennek függvényében történjen. Májbetegségben ugyanazon szer lehet, hogy lassabban inaktiválódik és választódik ki, mint ép májműködés esetén.

   

  Termékhez kapcsolódó cikkek

  A szervezetben keletkező vagy oda kívülről bekerülő idegen anyagokat (gyógyszerek, vegyszerek stb.) a máj és a vese közömbösíti és távolítja el, amely több lépésben történik.

  A máj a legnagyobb mirigyes szervünk, súlya kb. 1500 g. Kötőszövetes tokkal körülvett, két lebenyből álló szervről van szó, amely a felhas jobb oldalán, a rekesz alatt helyezkedik el. A máj a szervezet anyagcsere központja, meghatározó jelentőségű a szénhidrát-, zsír-, fehérje- és aminosav-anyagcserében, a kiválasztás és a méregtelenítés folyamatában.