Kapcsolódó cikkek

  Hepatoprotect®

  A máj gyakoribb betegségei

  A máj gyakoribb betegségei

  A szervezetben keletkező vagy oda kívülről bekerülő idegen anyagokat (gyógyszerek, vegyszerek stb.) a máj és a vese közömbösíti és távolítja el, amely több lépésben történik.

  Alkoholos májbetegségek

  Az alkohol májkárosító hatása a bevitt mennyiségtől és az alkoholfogyasztás időtartamától függ; azt, hogy kinél okoz súlyos májkárosodást genetikai, táplálkozási és egyéb környezeti tényezők is befolyásolják. Általában férfiaknál napi 30-40 g, nőknél 20 g alkohol elfogyasztása nem okoz májkárosodást.

  Az alkoholos májbetegség kezdeti stádiuma az alkoholos zsírmáj (szteatózis), amely alkoholmegvonás után teljes mértékben megszűnhet. A tünetek lehetnek minimálisak (fáradékonyság) vagy teljesen hiányozhatnak is. A máj jelentősen megnagyobbodik, a májfunkciós laborértékek (GOT>GPT, GGT) mérsékelten emelkedettek. A következő stádium az alkoholos májgyulladás (hepatitisz), melyben már látható sejtelhalás, a folyamat mégis esetenként visszafordítható. Hirtelen kezdetkor gyakori a hányinger, a hányás, a jobb bordaív alatti fájdalom, a sárgaság, a láz, míg a lassan kialakuló formára inkább a sárgaság és központi idegrendszeri tünetek (pl. zavartság, aluszékonyság) jellemzőek.

  Az alkoholos májzsugor (cirrózis) kötőszövetes átépüléssel jár, vissza nem fordítható folyamat. Sokszor tünetmentes, de súlyosabb (ún. dekompenzált) stádiumában már nehezen kezelhető szövődményeket okoz: fogyás, vérzékenység jelentkezhet; nőknél elmaradhat a menstruáció; sárgaság, hasi folyadékgyülem, központi idegrendszeri tünetek tapasztalható; a nyelőcső és az aranyeres csomók súlyosan vérezhetnek; férfiak esetében szőrtelenség és kétoldali emlőduzzanat alakulhat ki; a tenyerek és a talpak pirosas árnyalatot vehetnek fel; a bőrön kisér-tágulatok észlelhetők és akár a kómáig fokozódó tudatzavarnak is kialakulhatnak).

  Jellemzőek a kóros májfunkciós próbák, az emelkedett bilirubin-szint, a vérszegénység, a vérlemezke-hiány, az alacsony protrombin-, albumin-, nátrium- és kálium-szint. A tudatzavar az ammónia-szint növekedésével párhuzamosan mélyül.

  Alkoholos májbetegségek kezelési lehetőségei

  A kezelés alappillére az alkohol fogyasztásának teljes és végleges elhagyása, a megfelelő táplálkozás az alultápláltság megelőzésére, a vitaminbevitel és a májkárosodás stádiumának megfelelő speciális gyógyszeres és egyéb kezelés. Sajnos a májbetegek sokszor kényszerülhetnek kórházi kezelésre is, a májzsugor dekompenzált stádiumában további alkoholfogyasztás mellett az öt éves túlélés 35 százalék. Májcirrózisban a kiváltó októl függően májtranszplantáció is szóba jöhet (alkoholos eredet esetén a feltétel 1 év teljes absztinencia). 

  Termékhez kapcsolódó cikkek

  A máj a legnagyobb mirigyes szervünk, súlya kb. 1500 g. Kötőszövetes tokkal körülvett, két lebenyből álló szervről van szó, amely a felhas jobb oldalán, a rekesz alatt helyezkedik el. A máj a szervezet anyagcsere központja, meghatározó jelentőségű a szénhidrát-, zsír-, fehérje- és aminosav-anyagcserében, a kiválasztás és a méregtelenítés folyamatában.

  A szervezetben keletkező vagy oda kívülről bekerülő idegen anyagokat (gyógyszerek, vegyszerek stb.) a máj és a vese közömbösíti és távolítja el, amely több lépésben történik.