Kapcsolódó cikkek

  Boramid® Fülcsepp

  Hallójárati anatómia, élettan

   

  A hallójárat a fülkagylót a középfüllel összekötő bőrcső. Külső része porcos, itt a hám vaskosabb, benne fülzsírt termelő mirigyek vannak.

   

  A fülkagyló látható részének porca folytonosságában a középfül felé átmegy a hallójárat külső felét bélelő porcba. Kisgyermekkorig a porc a dobhártya közelében, felnőtt korban a hallójárat felénél végződik. Emiatt van, hogy csecsemőkorban a fülkagyló, fülcáp (tragus) megnyomásával kiváltható fájdalomérzés középfülgyulladás jele lehet (a nyomás a dobhártyáig átterjed). Másik következménye a szoros anatómiai kapcsolatnak, hogy a hallójárati porcra terjedő gyulladás a bemenetben és a fülkagylón is látható válhat bizonyos esetekben.

  Miért veszélyes a fültisztító pálcika?

  A porchártya számos fájdalomérző idegvégződést tartalmaz, duzzanata így heves fájdalommal járhat. A bélelő hámban található cerumenmirigyek termelik a fülzsírt (tehát csak a hallójárat külső felén). Ennek protektív funkciója védi meg a hallójártatot a fölázástól. Ha a beteg “fültisztító” pálcikát használ, akkor egyrészt a fülzsírt a dobhártya felé képes betolni (itt egy szűkült szakasz, úgynevezett isthmus áll, ami miatt igen nehéz ezt onnan eltávolítani), illetve a hámot szárazra “polírozván” megnyílik az út a baktériumok mélybe terjedéséhez, kialakulhat a hallójárat-gyulladás (különösen víz bekerülése után, mikor a hám fölázva áteresztőbbé válik). A hallójárat nem steril, baktériumok és gombák is kimutathatóak egészséges fülekben is. Amíg csak a felszínen találhatóak, addig nincs teendő. De könnyen belátható, hogy nem kell az uszodavíznek “fertőzöttnek” lennie a hallójárati hám gyulladásához.

  Fontos a helyes tisztítás

  A hallójáratot, illetve a dobhártya külső felszínét bélelő hám ún. migrációs növekedéssel a dobhártya közepétől a fülkagyló felé növekszik, így biztosít természetes tisztulást a hallójáratnak. Ezzel a mechanizmussal a fölösleges, elhasználódott fülzsír és a beletapadt szennyeződések a hallójárat bemenetében megjelennek, föltéve, hogy a beteg a hallójáratába forró vizet, szappant nem tett (ez a fülzsírt kavicskeménnyé teheti), illetve nem tologatta vissza mechanikus úton a dobhártya közelébe.

  A tisztításnak véleményünk szerint ezt a mechanizmust érdemes segíteni, vagyis a hallójáratba puhító anyagot (pl. olajat) juttatva a fülzsír híg, védő mivoltát fönntartani a fölöslegessé vált tömeges termék eltávolítása mellett.

  Termékhez kapcsolódó cikkek

  Az arra érzékeny egyéneknél (akár gyermekkorban is) a hallójárat tisztázatlan eredetű, makacs, fájdalommal, beszűküléssel járó gyulladása alakulhat ki, melyből kórokozó nem izolálható. Ezt nevezzük ekcémás hallójárat-gyulladásnak.

  A hallójárat-gyulladás a hallójárati cső (fülkagylótól a dobhártyáig) bizonyos részének gyulladásos betegsége. Jelei a fájdalom, a beszűkült hallójárat, nedvedzés-fülfolyás. A hallójárat-gyulladás néha a fülkagyló porcára is ráterjed a betegség, ilyenkor jól látszik a kagyló duzzadt, piros, meleg mivolta.