Kapcsolódó cikkek

  Boramid® Fülcsepp

  Ekcémás hallójárat-gyulladás

  Az arra érzékeny egyéneknél (akár gyermekkorban is) a hallójárat tisztázatlan eredetű, makacs, fájdalommal, beszűküléssel járó gyulladása alakulhat ki, melyből kórokozó nem izolálható. Ezt nevezzük ekcémás hallójárat-gyulladásnak.

  A hámot a hallójárat külső felén fülzsír védi a fölázástól és a kiszáradástól is. Amennyiben a védő fülzsírt eltávolítjuk, akkor a kiszáradt hám lemezes hámlásba kezd, enyhe steril (allergiás típusú) gyulladás alakulhat ki, amely nedvezik, a hám fölázik, törmelékessé válik, és klasszikus fertőzéses hallójárat-gyulladás képe alakul ki, mely a hagyományosan alkalmazott gyulladáscsökkentő terápiára rosszul reagál.

  Az ekcémás hallójárat-gyulladás kezelése

  Ilyen gyulladáshoz bizonyos hajlam is szükséges. Az atópiás dermatitiszek mellett gyakrabban alakul ki az ekcémás bőrelváltozás a hallójáratban is. Akut kezelésében kénytelenek vagyunk szteroidokat is bevetni, de a megelőzésében a cerumen eltávolításának megakadályozása, esetleg pótlása áll előtérben.

  A fülzsír és az azt pótló, hámvédő anyagok megakadályozzák a hám kiszáradását, így a kezdeti enyhe gyulladás kialakulásának megelőzésével a komoly fájdalmat okozó kaszkád nem indul el.

  Az ekcémás hallójárat-gyulladás megelőzése

  A hallójárat tisztítására bevetten használt “fültisztító pálcika” alkalmazása ezekben az esetekben még kategorikusabban tiltott. Ha föltétlenül szükséges, akkor inkább rendszeres olajozás, puhítás, illetve kúraszerű fülzsír eltávolítását célzó olajos “fülzsír-kioldás” alkalmazandó. Ezeket a beteg otthon, szakorvosi ellenőrzés nélkül is végezheti.

  A természetes fülzsír különféle zsírok, olajok keveréke, és ha sikerül folyékonyabb olajokat beleoldani, akkor a teljes massza viszkozitása csökken, folyékonnyá válik, így csak meg kell várni, hogy a fölösleg a hallójáratból kifolyjon.

  A szteroidok rendszeres használatát mindenképp kerülni kell, mert krónikus adagolásuk – a gyulladáscsökkentés mellett – a hám és a kötőszövet atrófiájához (elsorvadásához, vékonyodásához) vezet, ami a hallójárati hám ellenállását tovább rontja.

  Érdemes a beteget arról is fölvilágosítani, hogy a hallójárat bármely krónikus gyulladásos folyamata hegesedéssel járhat, amely a bőrcső beszűkülését okozza, így tovább rontja mind a tisztíthatóságot (az orvos és a beteg számára), mind a spontán tisztulási hajlamot. Sajnos a kialakult szűkületek műtéti úton igen nehezen oldhatóak meg.

  Termékhez kapcsolódó cikkek

   

  A hallójárat a fülkagylót a középfüllel összekötő bőrcső. Külső része porcos, itt a hám vaskosabb, benne fülzsírt termelő mirigyek vannak.

   

  A hallójárat-gyulladás a hallójárati cső (fülkagylótól a dobhártyáig) bizonyos részének gyulladásos betegsége. Jelei a fájdalom, a beszűkült hallójárat, nedvedzés-fülfolyás. A hallójárat-gyulladás néha a fülkagyló porcára is ráterjed a betegség, ilyenkor jól látszik a kagyló duzzadt, piros, meleg mivolta.