Kapcsolódó cikkek

  Boramid® Fülcsepp

  A hallójárat-gyulladás

  A hallójárat-gyulladás a hallójárati cső (fülkagylótól a dobhártyáig) bizonyos részének gyulladásos betegsége. Jelei a fájdalom, a beszűkült hallójárat, nedvedzés-fülfolyás. A hallójárat-gyulladás néha a fülkagyló porcára is ráterjed a betegség, ilyenkor jól látszik a kagyló duzzadt, piros, meleg mivolta.

  A hallójárat-gyulladás leggyakrabban nyáron fordul elő, mert keletkezéséhez a hallójárati hám fellazulása, sérülése szükséges, amit a strandolás vagy hajmosás alkalmával bejutó víz megkönnyít. A betegség általában hosszas lefolyású, kiújulásra hajlamos, és hőemelkedés is
  kísérheti.

  A hallójárat-gyulladás kezelése

  Mivel a fellazult hám elhal, és így a baktériumtelepek első számú táplálékforrásává válik, rendkívül fontos a fellazult, hallójáratban összegyűlt, esetenként hallásromlást is okozó hámtörmelék eltávolítása. Ehhez szakorvosi segítség szükséges. A tisztítás után – a hallójárat állapotától függően – gézcsíkon juttatunk be gyógyszert vagy elegendő a fülcsepp használata is. Mindkét esetben gyulladáscsökkentő szert és/vagy antibiotikumot tartalmazó készítmény szükséges, mely a legtöbb esetben receptköteles. A kezelést általában egy hétig célszerű folytatni (általában kezdetben naponta csíkcsere, majd fülcsepp otthon), s utána még több napig víz a fülbe nem mehet!

  A hallójárat-gyulladás megelőzése

  A hallójárat egészséges berek esetében védőréteget tartalmaz, mely a fölázástól a hámot védi. Ezt nevezzük fülzsírnak, amelyet a cerumenmirigyek termelik. Logikusnak tűnik tehát, hogy – a gyakorlati tapasztalatoknak megfelelően – a fülzsír hiánya vagy eltávolítása esetén gyakrabban lesz a betegnek hallójárat-gyulladása. Amennyiben a fülzsírtermelődés eleve nem megfelelő – túl száraz, vagy túl kevés keletkezik –, akkor olajos fülcseppekkel ez korrigálható. Illetve nyomatékosan helytelenítjük a “fültisztító” pálcika használatát, de minden olyan módszert is, mely a fülzsír fölösleges eltávolításához, kiszárításához vezet (meleg víz, szappan hallójáratba juttatása).

  Érdemes itt megemlíteni, hogy az uszoda, vagy strand után jelentkező égető-viszkető kellemetlen érzések is kezdődő hallójárat-gyulladásra utalhatnak. Ha ekkor gyulladáscsökkentő cseppet használ a beteg, a fülét nem piszkálja, akkor esetleg kezdeti stádiumban könnyebben visszafordítható a folyamat. Valamint érdemes a kialakult, majd meggyógyított hallójáratgyulladást követően a kényszerűen a kezelés által eltávolított fülzsírt pótolni a már említett olajos készítmények használatával.

  A hallójárat-gyulladás differenciál diagnosztikája

  A fájdalommal járó fülbetegségek másik nagy csoportja az akut középfülgyulladások. Ezek a fájdalom jellege alapján alig különböznek a hallójárat gyulladásától, de a fülkagyló érintésre ritkán fájdalmas. Középfülgyulladás inkább megfázásos (téli) időszakban, míg hallójárat-gyulladás inkább strandolás után (nyáron) szokott jelentkezni. A kezeléshez és a diagnózishoz is fültükri kép szükséges, tehát fülfájdalom esetén mindenképpen célszerű szakorvost (esetleg jól képzett háziorvost) felkeresni.

  Termékhez kapcsolódó cikkek

  Az arra érzékeny egyéneknél (akár gyermekkorban is) a hallójárat tisztázatlan eredetű, makacs, fájdalommal, beszűküléssel járó gyulladása alakulhat ki, melyből kórokozó nem izolálható. Ezt nevezzük ekcémás hallójárat-gyulladásnak.

   

  A hallójárat a fülkagylót a középfüllel összekötő bőrcső. Külső része porcos, itt a hám vaskosabb, benne fülzsírt termelő mirigyek vannak.