Kapcsolódó cikkek

  Cavit junior®

  Vitamin adása csecsemőkortól

  Napjainkban a környezeti ártalmak, a stressz növekedésével, a vitaminszegényebb táplálékok előtérbe kerülésével egyre nagyobb igény mutatkozik a különböző étrendkiegészítő, vitaminkészítmények iránt. Különösen a gyermekek körében népszerűek és kiemelt jelentőségűek ezek a termékek.

  A gyermekek immunrendszere még fejletlen, nincs felvértezve a különböző kórokozók hadával szemben. A kisgyermek már az otthoni környezetben találkozik a fertőzésforrásokkal, de igazán a közösségbe kerülés során vívja szervezetük a nagy csatát. Ehhez pedig felvértezve kell csatába indulni. Éppen ezért fontos, hogy a kicsi szervezete egészséges, megfelelően fejlett legyen.

  A kezdeti időszak kulcsfontosságú

  Tudjuk, hogy nagyon sok dolog már a születés után nem sokkal eldőlt. Az alapok lerakását már ilyenkor el kell kezdeni; és építkezni – mint tudjuk – jó alapokra lehet. Fontos, hogy a csecsemő mit eszik, megkapja-e szervezete a fejlődéséhez kiemelkedően fontos vitaminokat, tápanyagot. Csecsemőkorban az ideális táplálékot az anyatej jelenti a baba számára.

  Természetesen vannak olyan esetek, amikor ez nem megoldható, ilyenkor a táplálást a tápszer adása biztosítja. A szervezet megfelelő fejlődéséhez azonban ilyen esetekben is szükség van vitaminkiegészítésre. A csontok fejlődéséhez, az ép fogazat kialakulásához tanácsos a D-vitamin-adagolást a betöltött 2 hetes kortól elkezdeni. A csecsemő fél éves korára megkétszerezi, egy éves korára megháromszorozza testsúlyát, hossza körülbelül másfélszeresére nő 1 éves korára. Ez egy igen intenzív fejlődés, s a következő években a fejlődés lassabb ütemben, de intenzíven folytatódik. Általában 1-1,5 éves korra az agykoponyán lévő kutacs záródik, a koponya varratai elcsontosodnak, a kisded ekkorra már feláll, elindul, és ebben az életkorban általában már pár foggal rendelkezik. A normál fejlettség kialakulásához, ahhoz, hogy időben felállni, elindulni tudjon a gyermek, a fogazat időben megjelenjen ép csontozatra, fogazatra van szükség.

  A csontozat szerepe

  A csontozatnál fontos, hogy megfelelő szilárdságú, teherbírású legyen. A csontoknak több funkciójuk van: a test súlyát cipelik, védelmet biztosítanak pl.: a koponya az agynak, a bordák a szegycsonttal, gerinccel a tüdőnek, szívnek; ugyanakkor a csontvázunk a mozgások végrehajtásában is segít. Éppen ezért nagyon fontos, hogy gyermekkorban egy olyan csontváz alakuljon ki, mely mindezeket a funkciókat képes legyen ellátni.

  Termékhez kapcsolódó cikkek

  A banális betegségeknél és az életveszélyes eseményeknél egyértelmű, tegyünk, azonban a kettő között van egy elég tág mezsgye, amikor nehezen tudjuk eldönteni, mit cselekedjünk. Ugyanakkor a banális események is rosszul sülhetnek el, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

  Gyermekkorban gyakran találkozunk az étvágytalanság problémájával, mely sokszor már csecsemőkorban kezdődik. Ez főleg a fogzás időszakára tehető. Ekkor az íny megduzzad, a fog az íny felöl belülről „törtet” előre.