Kapcsolódó cikkek

  Cavit junior®

  Gyermekbetegségek: Mikor forduljunk orvoshoz?

  A banális betegségeknél és az életveszélyes eseményeknél egyértelmű, tegyünk, azonban a kettő között van egy elég tág mezsgye, amikor nehezen tudjuk eldönteni, mit cselekedjünk. Ugyanakkor a banális események is rosszul sülhetnek el, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

  Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy minél kisebb egy gyermek annál komolyabban kell venni a jelzéseit. Különösen csecsemőkorban fontos, hogy láz, köhögés, étvágytalanság, bágyadtság és minden olyan állapot felléptekor, ami szokatlan a szülőnek, érdemes orvoshoz fordulni.

  Lázas állapot

  A gyermekorvosi rendelőbe az orvoshoz fordulás egyik leggyakoribb oka a láz. Láz esetén akkor érdemes egyből doktorhoz menni, amikor a gyermek általános állapota rossz, illetve, ha a láz egyéb tünetekkel is jár.

  Köhögés, hasfájás és társai…

  Több napja tartó enyhe köhögés, éjszakai alvást zavaró köhögés, nehezített légzés, ugató köhögés esetén minél hamarabb orvoshoz kell fordulni. Sajnos a köhögés sokszor alattomos tünet, látszólag a gyermek általános állapota jó, a szülőt nem aggasztja, de sajnos mikor a gyermek tüdejére ráhallgatunk, bizony sok esetben csúnya hörgőgyulladásra, fulladásra derül fény.

  Hasfájás esetén, amikor a fájdalom nem szűnik, nem könnyebbedik, illetve amikor egyre jobban fokozódik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert olyan betegséget jelezhet, ami azonnali beavatkozást tehet szükségessé: például vakbélgyulladás, petefészek ciszta megcsavarodása, vesekő stb.

  Az őszi szezon beköszöntével sok hányós, hasmenős gyermekkel találkozunk. Ha ez még lázzal is együtt jár, akkor a kiszáradás veszélye fokozottabb, ami gyermekkorban amúgy is könnyebben kialakul, ezért mihamarabb forduljunk ilyenkor orvoshoz.

  A fülfájás hátterében állhat például torokgyulladás, fülkürthurut vagy középfül-gyulladás, mely nagy fájdalmat okoz a gyermeknek és mielőbbi kezelést igényel.

  Bőrbetegségek esetén minden esetben mutassuk meg gyermekünket orvosnak, ezeknek a tüneteknek az oka csak nagyon ritkán diagnosztizálható telefonon keresztül, jellegüknél fogva a laikus számára nem különíthető el, hogy például a gyermeknek fertőző betegsége, allergiája van-e, vagy például apró kis pontszerű vérzések láthatóak a bőrén.

  Folyamatos a tanulási folyamat

  Számos esetben szükséges persze még orvoshoz fordulni, személy szerint azt tudom tanácsolni, hogy minden esetben kérjük ki az orvos tanácsát, ha valamiben bizonytalanok vagyunk. Mindig jobb egy számunkra aprónak tűnő dolog miatt orvosi segítséget kérni, mint esetleg később szembesülni rossz döntésünk következményével, ami kihathat gyermekünk egészségére.

  Ne felejtsük: a gyermek gondozása folyamatos tanulással jár, egy jó orvos mellett a szülő folyamatosan tanul: lázcsillapításról, mit tegyen gyorsan, ha a gyermeke elkezd hányni stb., és ezáltal a szülő is egyre magabiztosabb lesz, és egyre okosabb döntéseket tud hozni. De ehhez az orvos-beteg kapcsolat elején igen sok energiát kell befektetni.

  Termékhez kapcsolódó cikkek

  Napjainkban a környezeti ártalmak, a stressz növekedésével, a vitaminszegényebb táplálékok előtérbe kerülésével egyre nagyobb igény mutatkozik a különböző étrendkiegészítő, vitaminkészítmények iránt. Különösen a gyermekek körében népszerűek és kiemelt jelentőségűek ezek a termékek.

  Gyermekkorban gyakran találkozunk az étvágytalanság problémájával, mely sokszor már csecsemőkorban kezdődik. Ez főleg a fogzás időszakára tehető. Ekkor az íny megduzzad, a fog az íny felöl belülről „törtet” előre.